A biztonságos és higiénikus környezet biztosítása érdekében fontos, hogy az éttermekben és a vendéglátóipari egységekben legyenek ellenőrző listák, hogy az éttermek betartsák a gyakran megérintett és az élelmiszerekkel érintkező felületek rutinszerű takarítására és fertőtlenítésére vonatkozó ajánlásokat – ilyenek például a következők:
Étel-előkészítő területek
Kilincsek, villanykapcsolók, adagolók, élelmiszerekkel érintkező felületek, kézzel érintkező felületek, csaptelepek és fogantyúk, illetve evőeszközök.
Vendégfogadó területek
Kilincsek, villanykapcsolók, adagolók, védőplexik, menük, asztalok és székek, rendelésfelvevő és -kiadó pultok, illetve pénztárgépek és bankkártyaterminálok.
Mosdók
Kilincsek, villanykapcsolók, adagolók, csaptelepek és fogantyúk, toalettülőkék, illetve toalettlehúzók.
Állítson össze egy átlátható protokollt az étterem és a személyzet számára a gyakori takarítás nyomon követéséhez és beütemezéséhez.